KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Karin Djurle, Utvecklare Evry

»Som utvecklare jobbar jag i ett team där vi utvecklar det kunden efterfrågar. Vi utformar tillsammans funktionerna och löser tekniska problem i gruppen. Min huvuduppgift är att skriva koden. Jag är programmerare helt enkelt.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag har härliga arbetskompisar som jag jobbar i team med.

2. Jag lär mig nya saker och utvecklas både personligt och tekniskt.

3. Jag har varierande arbetsuppgifter.

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör inom IT från KTH. Jag pluggade ett halvår i Ottawa i Kanada i slutet av min utbildning. Det var jättekul.

Yrkeserfarenhet: : Jag har varit på EDB sen januari 2007 då jag tog examen från KTH. Under min tid på EDB har jag hunnit med ett antal olika utvecklingsprojekt och förvaltningsuppdrag. Sista året på högskolan var jag med och arrangerade konferensen DataTjej.

Arbetsuppgifter: Jag arbetar som konsult där vi främst utvecklar javabaserade webbapplikationer till våra kunder inom bank och finans sektorn.I utvecklingsarbetet jobbar jag i ett team där vi tillsammans utvecklar nya funktioner. Det är vår kund som beställer funktionerna, medan teamet oftast får bestämma hur funktionerna ska utvecklas och hur vi ska lösa olika problem. Under mina år på EDB har jag haft olika uppgifter i uppdragen. Jag arbetar som utvecklare, teknisk utvecklingsledare eller arkitekt. Min huvuduppgift som utvecklare är att skriva koden, programmera. Som utvecklingsledare arbetar jag dels som utvecklare i teamet och dels med arbetsfördelning, prioritering samt säkerställer att vi inom teamet gör rätt saker, på rätt sätt. Även när jag har arkitektrollen, är det viktigt för mig att få vara delaktig i utvecklingsarbetet. Som arkitekt är jag också ansvarig för att hela applikationen fungerar och att tillgängligheten är bra.

Vilka jobbar du med?: Just nu sitter jag i ett projekt tillsammans med några andra utvecklare, en projektledare, kravansvarig, testledare och en testare. Dessutom jobbar jag ganska nära kunden.

Arbetstid: 8-17 när det är bra. Periodvis mer och periodvis mindre. Vi har mycket frihet under ansvar.

Löneförmåner: Vi har friskvårdsbidrag, tjänstepension och extra bidrag när man är föräldraledig. Vi har även egen mobil och laptop.

Möjlighet att jobba utomlands: Inte direkt. Men möjligheten finns. Vi är stora i Norge och har dotterbolag i Ukraina och i Indien och vill man hoppa på en ”offshore-roll” kan man jobba där, alternativt att man följer med en kund ut. Men man får nog kämpa lite för det.

Tråkigast: De gångerna man behöver jobba jättemycket. Till exempel inför en viktig deadline.

Mest nytta av från utbildningen: Jag lärde mig lära mig nya saker, och inte minst att avsluta saker. Specifika kurser som jag haft nytta av är t.ex. mer avancerade programmeringskurser och en projektkurs där vi gjorde ett programmeringsuppdrag på ett företag. Den erfarenheten var jätte nyttig för mig under min första tid på EDB. Även ex-jobbet har jag haft mycket nytta av. Jag tycker även att jag har haft stor nytta av alla kringaktiviteter jag engagerade mig i under studietiden, de gav mig chans att öva på att driva saker och ting i mål. Deadline är deadline liksom.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Välj en datautbildning och välj många programmeringskurser under studierna. Vill man dessutom jobba inom bank och finas är det såklart bra att läsa lite ekonomi också så att man förstår kunden bättre.

Karriärmöjligheter: Det finns många olika karriärvägar. Man kan antingen bli specialist inom något område, på en specifik produkt eller teknik kanske. Alltså en teknisk roll. Eller så kan man bli arkitekt, teknisk ledare eller säljare. Om man vill sluta med det tekniska, kan man börja arbeta med krav, test eller projektledning. Annars kan man bli chef helt enkelt.

Kontakt med andra eller självständigt? Kontakt med andra. Även om själva skrivandet av koden sker självständigt stämmer jag av hela tiden med andra. Speciellt om det är något lite klurigare.

Varför är det viktigt det du gör? Jag hoppas att vårt arbete i förlängningen bidrar till att gemene man får ett ökat intresse och bättre kunskap om sin privatekonomi. Att banktjänsterna vi utvecklar gör vardagen lite enklare. Våra kunder ska kunna ägna mer tid åt att ge sina kunder bra service och bättre tjänster.

En vanlig dag
8.15 kommer till jobbet, hänger av alla ytterkläder, loggar in och går och hämtar en tee i fikarummet tillsammans med kollegan Mattias. Kollar mejl och checkar ut koden. Senaste bygget har gått bra.

8.30 kollar av och fyller på min to-do-lista. Ligger rätt bra till och tar tag i prio ett. Kollegan Gergely behöver funktionen jag arbetar med.Jobbar på.

9.00 Statusmöte med projektgruppen. Vi ligger någon dag efter planen och alla är ivriga att avsluta det sista på denna tre veckors period. Det vi arbetat med de sista tre veckorna ska testas vidare i systemtest och visas för vår beställare.

9.30 Går och hämtar en frukt.

9.35 Tillbaka vid datorn. Stöter på ett problem. Borde vi lösa detta på ett annat sätt? Jag tar en kort diskussion med Mattias och Gergely. Vi hittar en lösning. Jag skickar iväg en fråga till vår beställare.

11.30 Lunch. Har med mig matlåda med lax, potatis och grönsaker. Sitter tillsammans med några andra programmeringskompisar i matsalen. Svänger förbi den fina kaffemaskinen i loungeavdelningen efter maten och sitter och myser där en stund. Som vanligt är det fullt av folk och skön stämning.

12.30 Kollar av to-do-listan och uppdaterar. Tar tag i nästa uppgift och mejlar lite. Det har kommit in svar på frågan vår beställare jag mejlade iväg imorse. Vidarebefordrar informationen till de andra utvecklarna så att vi har samma bild av problemet. Jobbar vidare.

14.00 Ber Erik, som också är utvecklare, kolla igenom det jag jobbat med. Han kodgranskar och kollar att det är en bra lösning. Fyra ögon ser alltid bättre än två. Han anmärker på några små detaljer som jag korrigerar och sen checkar jag in det.

15.00 Dags för dagens andra frukt. Sätter mig i soffgruppen tillsammans med några kollegor.

15.15 Monika, en kollega från ett tidigare projekt, fångar upp mig på väg tillbaka till datorn. Hon vill gärna bolla några idéer. Vi resonerar kring frågeställningarna. Sedan går jag tillbaka vid datorn och to-do-listan. Kör på i några timmar till. Allt flyter på som det ska.

17.30 Låser datorn datorn och beger mig hem.

Mer om Karin

Ålder: 27 år

Familj: Sambo med Jimmy och snart vårt första barn.

Fritid: Umgås med vänner och familj. Jag tycker om att åka skidor, spela golf och dansar gärna pardans. Tillbringar även en del tid vid datorn för hobbyprojekt eller dataspel.

Musik: Jag är lite av en allätare och gillar det mesta. Popmusik och country ligger i topp just nu.

Fråga Karin

Fråga du också >

Mjukvaru- eller systemutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsutvecklare
- Databasdesigner
- Databasutvecklare
- Programutvecklare
- Systemkonstruktör
- Webbutvecklare
- Integrationsutvecklare
- Gränssnitts-, GUI-utvecklare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Projektledare
Utvecklare
Utvecklare
Instruktör
Vd, entreprenör
Services Engineer
Chef Application Management
Leveransansvarig inom processutveckling
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >