KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Björn Torstensson, Projektledare SAS Institute

»På mitt jobb är det ingen som kräver att du är fullärd när du kommer utan det viktiga är att faktiskt vilja lära sig mer.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Det är varierande med många olika uppgifter varje dag.

2. Det är en skön stämning på jobbet. Alla är otroligt hjälpsamma och vänliga.

3. Jag lär mig saker varje dag eftersom jag arbetar i många olika typer av projekt och medverkar i offertarbete.

Om jobbet

Utbildning: Systemvetenskap vid Uppsala Universitet. Gjorde ett internship via Aiesec i Bangalore i Indien. Jag var där i sex månader och lärde mig massor. Bland annat att alltid vara tydlig i min kommunikation och vara ödmjuk inför att folk tänker olika.

Yrkeserfarenhet: Har nu jobbat strax över ett år på SAS Institute. Innan dess jobbade jag som systemutvecklare/scrum master på EDB.

Arbetsuppgifter: Jag är projektledare för implementering av SAS mjukvara och lösningar hos kunder. Mängden olika lösningar och kundtyper gör projekten mycket varierande. Ett projekt varierar mellan några månader upp till ett par år i längd.Vi projektledare deltar även vid framtagande av offerter.

Vilka jobbar du med?: Jag jobbar nära mina projektledarkollegor vilka är otroligt hjälpsamma för mig som ny. Även konsulterna i projekten har jag regelbunden kontakt med. Det är en hel del kundmöten men mesta tiden spenderar jag på kontoret på herrgården Stora Frösunda.

Arbetstid: Flexibel! Men jag försöker vara på jobbet mellan åtta och fyra ungefär. Jag har ej betald övertid men i stället sex veckors semester.

Löneförmåner: Vi har 35h arbetsvecka, företagssjukvård, gratis squash, goda pensionsförmåner, rabatterad lunch, rikskuponger, högt friskvårdsbidrag, massage på jobbet, träningspass på jobbet och en hel del till.

Möjlighet att jobba utomlands: Ja, men jag har inte undersökt vidare.

Tråkigast: Att det är lyhört och lite varierande värme i det gamla huset.

Mest nytta av från utbildningen: Livet vid sidan av studierna, själva nationslivet gav mig faktiskt mycket. Rent studiemässigt så skulle jag nog säga att jag lärde mig sålla i stora mängder information och att jag utvecklade min analytiska förmåga.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Var intresserad och visa att du är villig att lära dig. På mitt jobb är det ingen som kräver att du är fullärd när du kommer utan det viktiga är att faktiskt vilja lära sig mer. Hela tiden.

Karriärmöjligheter: Det finns en hel del olika spår att välja.

Kontakt med andra eller självständigt? Jag jobbar väldigt mycket med konsulterna i projektet men även med övriga projektledare, säljare och andra.

Varför är det viktigt det du gör? Kunderna förväntar sig att vi levererar det vi kommer överens om när det gäller funktionalitet, både i tid och inom budget. Dessutom ska det hålla hög kvalitet! Mitt jobb handlar främst om att se till att kunden är nöjd. Det innebär bland annat att hantera ändringar, att ge projektdeltagarna alla förutsättningar för att göra ett så bra jobb som möjligt samt att hålla alla berörda parter informerade om vad som sker inom projektet.

En vanlig dag
8.30 Kommer till jobbet. Hälsar på receptionen och övriga som redan har intagit huset. Slår på datorn och stämmer av med övriga projektledare om allt är bra.
8.40 Kollar mejl. Hugger tag i de som måste åtgärdas och väntar med övriga. Håller en clean inbox policy så allt läggs i mappar!
9.00 Ringer och stämmer av med konsulterna för senaste projektet. Allt är på rull utom ett litet support ärende. Ber dem återkomma med info om hur det går under dagen. Meddelar kunden läget. Ger mig iväg på möte.
11.30 Lunch. Eftersom det är fredag är stämningen extra hög i matsalen och vår egna kock har lyxat till det lite!
12.30 Sitter i telefon och framför datorn. Rätar ut frågetecken och hittar nya.
14.00 Möte: Nytt anbud har kommit in. Det blir till att hjälpa till med att ta fram offert. Vilka resurser behövs och hur ska vi prissätta? Vilka frågor behöver vi svara på och hur?
15.00 Får med mig lite puckar från mötet och ska återkomma med svar under nästa vecka. Börjar direkt.
16.00 Tidsrapporterar och går igenom dagen och veckan så att vi kan se till att fakturera rätt kund för rätt tid.
17.00 Promenerar hem. Jag bor bara tio minuter från jobbet så det är lite vardagsmotion.

Mer om Björn

Ålder: 29 år

Familj: Flickvän, mamma, pappa och sju syskon.

Fritid: Det blir mycket sport. Både att titta på och utöva. Just nu spelar jag i ett innebandylag med jobbarkompisarna, boxas och försöker motivera mig till att komma upp på spinningcykeln.... tungt. I övrigt så är jag en ja-sägare så jag hittar på det mesta.

Musik: Det bästa just nu enligt mig är The national, Hurts och Eddie Vedder.

Fråga Björn

Fråga du också >

Projektledare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Processledare
- Processpecialist
- Förändringsledare
- Teknisk projektledare
- Transitionprojektledare
- Affärsprojektledare
- Programledare
- Leveransprojektledare
- Scrum master
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Webbutvecklare
Vd, entreprenör
Lösningsarkitekt
Business CIO
Chef Application Management
Systemintegrator
Instruktör
Project Manager, trainee
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >