KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Katarina Larsson, Project Manager, trainee Fortum

»Jag är en brygga mellan IT och affärsdelarna i företaget.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Det är utmanande. Jag letar efter jobb som är utanför min comfort zone. Det är viktigt för mig att utvecklas hela tiden.

2. Det är kul. Det är utmanande och jag lär mig nya saker. Jag träffar många nya människor både på Fortum, men också kunder och leverantörer. Jag blir lätt rastlös, så det passar mig.

3. Jag håller på med förbättringsarbete. Det jag gör underlättar för andra.

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör datateknik, KTH i Stockholm. Jag har läst på National University of Singapore ett halvår och två år i Umeå, interaktionsdesign.

Yrkeserfarenhet: Jag gjorde mitt exjobb på Capgemini som IT-konsult och jobbade vidare där efter exjobbet. Jag har också sommarjobbat på en webbyrå som projektkoordinator och på Scania som utvecklingsingenjör. Jag har alltid haft flera jobb parallellt med studierna.

Arbetsuppgifter: Jag är projektledare för ett projekt där vi tittar på hur en produkt kan säljas mer effektivt med hjälp av ett nytt IT-system och förbättrade processer. Så jag behöver samla in krav och lyssna på vad affärsansvariga säger att systemet ska uppfylla. Efter det gäller det att hitta systemet. Jag kontaktar leverantörer, träffar leverantörer, skriver avtal och implementerar sedan projektet tillsammans med de olika leverantörerna.

Vilka jobbar du med?: Kravställare, leverantörer, affärsutvecklare, programmerare och integrationsarkitekter. Jag jobbar både mot affärsdrivande delar och IT-avdelningen.

Arbetstid: Jag jobbar mellan klockan cirka 8-17. Vi har flexibla arbetstider så kanske jobbar jag lite mer än jag behöver, men det är inget som krävs.

Löneförmåner: Bland annat traktamente, träningsbidrag, rikskuponger (rikslunchen), billigare el, förmånsportal där man kan få rabatter hos olika företag. Försäkringar och pensionsförsäkring.

Möjlighet att jobba utomlands: Fortum finns i Finland, de baltiska länderna och Ryssland, Ericsson och Electrolux finns i hela världen. När jag kommer till Ericsson ska jag vara tre månader i USA.

Tråkigast: Det kan vara trist att skriva dokument. Vissa dokument måste finnas men att granska och kontrollera att allt stämmer är inte så kul.

Mest nytta av från utbildningen: Jag har fått en bred bas så att jag förstår programmering, hur databaser och annan IT-teknik fungerar. Det hjälper mig att förstå komplexa IT-system. Problemlösningsförmågan jag övade upp under utbildningen, att skala ner problem och lösa dem har jag också stor nytta av.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Jag tycker att man alltid ska ha en viss IT-kunskap. IT finns i alla yrken. Att läsa lite ekonomi hade underlättat för mig. Vill man bli projektledare kan det vara en idé att läsa en systemvetarutbildning istället för datateknik.

Karriärmöjligheter: Det finns oändliga möjligheter med min utbildning. Det är ett försprång att ha IT i grunden. IT finns på alla företag, som stödsystem eller som kärnverksamhet. Du kan få jobb på vilket företag som helst.

Kontakt med andra eller självständigt? Mitt arbete bygger på att jag har hjälp av andra i organisationen. Det finns vissa arbetsuppgifter som jag gör ensam, till exempel att dokumentera.

Varför är det viktigt det du gör? Jag är en brygga mellan IT och affärsdelarna i företaget. Affärsdelarna tycker IT är jobbigt och IT tycker inte att affären förstår. Det är viktigt att finnas där emellan. Jag tillhör avdelningen New Business på Fortum och där jobbar vi med energieffektiviserings som till exempel solenergi. Det är viktigt för samhället.

En vanlig dag
Vid halv åtta sitter jag på bussen på väg till jobbet. Just nu är jag på Fortum som är ett av de tre företag som ingår i mitt traineeprogram som jag vann i Future Female Leader Award. Jag ska jobba ett halvår vardera på Fortum, Ericsson och Electrolux. Som vinnare får man önska vilka tre företag som man vill jobba på utav sju medverkande.

På bussen passar jag på att kolla mejlen och förbereder mig inför dagen. När jag kommer till jobbet sätter jag mig mejlar, bokar möten och sånt.

Klockan 10 har jag ett möte med min projektgrupp inför mötet klockan 11, som är med en leverantör. Hela projektgruppen går tillsammans till mötet med leverantören och det pågår till klockan 12.30. Efter mötet går vi på lunch.

Jag är tillbaka vid mitt skrivbord klockan 13.15. Då skriver jag en sammanställning de båda mötena och uppdaterar en del dokument.

Klockan 15 har jag ett internt möte. Vi diskuterar vad som krävs av andra interna IT-system för att det nya systemet ska fungera. När mötet är slut klockan 16 har jag en del dokument att uppdatera.

Vid halv fem har jag en avstämning med en av projektägarna för att berätta hur vi ligger till i projektet. Innan jag går hem hinner jag ringa några telefonsamtal och förbereda styrgruppsmaterial till nästa styrgruppsmöte som måste skickas ut till alla deltagarna innan mötet som äger rum om några dagar. Runt 17.30 går jag hem.

Mer om Katarina

Ålder: 27 år

Familj: Sambo med Niklas. Mamma, pappa och två syskon.

Fritid: Bollsporter, jag har spelat fotboll för Lidingö i division 2 fram till nu. Jag tar en paus i år. Jag håller på med musik, spelar piano, sjunger och skriver låtar. När jag var yngre blev det en hel del musikfestivaler men nu ligger fokus snarare på att resa så mycket som möjligt.

Musik: Bon Iver är en av mina ständiga favoriter.

Fråga Katarina

Fråga du också >

Projektledare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Processledare
- Processpecialist
- Förändringsledare
- Teknisk projektledare
- Transitionprojektledare
- Affärsprojektledare
- Programledare
- Leveransprojektledare
- Scrum master
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Utvecklare
Webbutvecklare
Chef Application Management
Datadesigner
IT Delivery Manager
Instruktör
Testare
Vd, entreprenör
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >