KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Sara Najafi, Business CIO Statoil, Oslo/London

»Jag jobbar med många intressanta och duktiga personer i ledande positioner.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag kan påverka mycket i min roll, meningen är att jag ska utmana mina kollegor och att de ska utmana mig.

2. Jag jobbar med många intressanta och duktiga personer i ledande positioner.

3. Genom att ha en mer strategisk syn på IT kan vi nå företagets långsiktiga mål.

Om jobbet

Utbildning: Jag pluggade IT-management på civilingenjörprogrammet på KTH och läste parallellt ekonomlinjen på Stockholmsuniversitet. Jag pluggade inte utomlands, men det fanns möjligheter att göra det för de som ville.

Yrkeserfarenhet: Under studietiden jobbade jag bland annat som IT-supporttekniker och hade eget företag en period. Efter studierna jobbade jag fyra år som IT-strategikonsult innan jag började som IT-strateg på Statoil och gick in i rollen som Business CIO från april 2011.

Arbetsuppgifter: Jag jobbar tillsammans med områdescheferna för Gobal strategi och versamhetsutveckling. Mitt viktigaste uppdrag är att koordinera mitt versamhetsområdes IT-aktiviteter och ansvara för att rätt saker prioriteras. Mitt huvudsakliga ansvarsområde är att ta fram, uppdatera och implementera verksamhetsområdets IT-strategi och se till att den är i linje med vår övergripande strategi. Det betyder att jag arbetar aktivt med företagets ledare på alla nivåer, IT-chefer i de olika affärsområdena och koncernstrateger. Att hela tiden utveckla och förbättra vår IT-styrningsmodell ingår också i mitt dagliga arbete. En annan arbetsuppgift jag har är att prioritera bland alla IT-projekt och kostnader för versamhetsområdet. Det handlar om att gå igenom alla projekt och se vilka som uppfyller företagts behov, strategi och mål. Sedan bestäms vilka som ska genomföras.

Vilka jobbar du med?: Framförallt med CIO, Chief Information Officer (den rollen kallas också IT-chef ibland), Business CIO:er i andra versamhetsområden, processägare och affärsområdeschefer.

Arbetstid: 8.00-16.00, men det är väldigt fritt när det gäller när, var och hur du vill jobba. Det som styr är egentligen främst vilka mål och ambitioner som finns för dig själv och avdelningen.

Löneförmåner: Det finns förmånliga aktieprogram och bonussystem som alla i företaget får del av. Vi får en jobbdator, hemdator och mobil. Vi har också sjukvårdsförsäkring, andra försäkringar och möjligheter att hyra stugor i Norge och Spanien.

Möjlighet att jobba utomlands: Ja, det finns det. Det går att söka jobb internationellt i de 34 länder som Statoil ASA verkar i.

Tråkigast: Att behöva ta flyget hemifrån Stockholm via Oslo till Stavanger (där vi har huvudkontoret). Det tar fyra timmar dörr till dörr. Men nu sitter jag framförallt i Oslo och London.

Mest nytta av från utbildningen: Analytisk förmåga och att se saker från ett lösningsperspektiv och inte ett problemperspektiv. Att kunna lösa problem på ett strukturerat sätt och sätta mig in i komplexa frågeställningar mycket snabbt.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Våga påverka och utveckla. Var aldrig nöjd med så som det alltid har varit. Det går alltid att förbättra!

Karriärmöjligheter: Som Business CIO kan du ta steget upp till CIO eller versamhetsområdeschef. Du kan också börja jobba som strateg i andra strategiska verksamheter, som till exempel affärsstrateg.

Kontakt med andra eller självständigt? Jag jobbar mycket med andra, men jag driver ofta projekten själv. Mitt jobb är mycket socialt jobb och du behöver kunna förstå och läsa människor.

Varför är det viktigt det du gör? Jag hjälper företaget att få ut maximal nytta av sina IT-satsningar på lång sikt. Företaget får ut mer av det de investera i de olika projekten med hjälp av den styrning och strategi som jag arbetar med.

En vanlig dag
4.30 Vaknar och tar taxi till Arlanda flygplats.
7.50 Tar flyget till London där de flesta i mitt verksamhetsområde sitter.
10.30 Kommer fram till kontoret och tar en kopp te på vägen in. Hälsar på vår verksamhetsområdeschef som sitter i rummet mitt emot mig. Jag börjar med att titta igenom min ”to-do-lista” och betar av några aktiviteter. Vi diskuterar informellt om konferensen i Barcelona, Spanien, som vi inom IT-avdelning ska åka på i nästa vecka. Vi hoppas på bra väder! Det är ett av de viktigaste eventen för IT-ledare i världen.
11.00 Jag leder statusmötet om en ny modell som vi ska ta fram inför nästa år, en best practice-prioriteringsmodell. Vi diskuterar runt ett antal olika modeller vi har tagit fram och hur vi ska kunna använda dem i organisationen. Vi brainstormar om hur vår nuvarande process behöver förändras för att optimera den nya modellen
12.00 Jag tar fram ett fat med bullar. Jag har naturligtvis introducerat den fina svenska traditionen fika här i England. Vi pausar en stund.
12.10 När bullarna är uppätna fortsätter diskussionen fram till lunch.
Vi äter lunch klockan 12.45 och pratar om som vardagen. Jag hinner kolla mejlen snabbt innan nästa möte.
13.30 har jag kallat en affärsområdeschef där vi tittar igenom deras IT-aktiviteter och diskuterar om det något har förändrats från tidigare, hur detta är i linje med de strategiska målen för området. Vi passar också på och prata om den nya prioriteringsprocessen.
14.00 Jag sätter mig framför datorn och går igenom anteckningar och uppdaterar presentation och andra dokument. Delar med mig av detta till kollegorna genom att sticka in huvudet och ta en spontan diskussion.
15.00 Nu är det dags för möte med processägarna för att diskutera deras ansvar för införande av IT-strategin inom deras process. Vi har en mycket intressant diskussion på hög strategisk nivå och vi kommer fram till vad som krävs av oss båda. Jag informerar vilket stöd vi som Business CIOer kan erbjuda. Vi diskuterar hur vi ska genomföra det i organisationen och vilka aktiviteter som är planerade. Vi avslutar samtalet med en allmän diskussion om globalisering som ligger högt upp på den strategiska agendan. Vilka möjligheter finns det och vilka utmaningar globaliseringen innebär.
17.00 Återigen framför datorn. Jag uppdaterar material och bokar nya möten baserat på informationen jag samlat på mig under dagen och uppdaterar min egen ”to-do-lista”.
18.00 Promenerar till hotellet i London som endast ligger några minuter bort.
18.10 I hotellrummet byter jag om till träningskläder och tränar. Blir det inte träning på gym så blir det simning i hotellets pool. När jag kommer tillbaka till rummet äter något lätt, läser lite i en bok och pratar med min sambo på Skype. Sedan är det dags att sova.

Mer om Sara

Ålder: 30 år

Familj: Sambo med Roy

Fritid: Älskar att resa och lära mig nya saker. Senast i Kroatien och lärde mig att segla och nästa gång ska jag till Australien och lära mig vågsurfa. Och så gillar jag att laga mat, som sushi och annat annorlunda.

Musik: Väldigt olika! Lyssnar mycket på glad musik.

Fråga Sara

Fråga du också >

Verksamhets-/affärsutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Processpecialist
- Kundansvarig
- Account Manager
- Säljare
- Produktchef
- Kravanalytiker
- Verksamhetsutvecklare, -konsult
- Applikationskonsult
- Affärskonsult
- IT-informatiker
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Utvecklare
Utvecklare
Affärskonsult
Chef Application Management
Webbutvecklare
Testare
Systemintegrator
Projektledare
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >