KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Karolina Swedberg, Systemintegrator ABB

»Jag fick snabbt reda på, när jag började här, att mitt viktigaste redskap i jobbet skulle bli min telefonbok och det stämmer verkligen.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag lär mig nya saker varje dag.

2. Jag skrattar varje dag på jobbet.

3. Jag får resa.

Om jobbet

Utbildning: Jag läste till civilingenjör i informationsteknologi i Linköping.

Yrkeserfarenhet: Jag började på ABB som trainee vilket innebär att jag har hoppat runt och testat lite olika grejer här. Jag har varit på min nuvarande tjänst sedan oktober 2008.

Arbetsuppgifter: Min avdelning på ABB gör övervakningssystem för kraftnätet och jag jobbar med leveransprojekt, vilket innebär att vi sätter upp system och konfigurerar dem och åker sen ut till kunden och sätter upp dem där. Min roll är att få allt att stämma enligt kunden specifikationer och när kunden godkänt och det till slut ska sättas upp hos kunden är det jag som genomför den processen.

Vilka jobbar du med?: I och med att vi jobbar i projekt jobbar vi rätt tajt i en grupp som består av projektledare, en tekniskprojektledare och jag. Dessutom tar vi hjälp av andra avdelningar inom ABB och då jobbar jag ofta nära utvecklare och hårdvaruansvariga. Vi sitter i kontorslandskap, och vi sitter rätt blandat, så man har mycket daglig kontakt med folk ur andra projekt.

Arbetstid: Vi jobbar flex men ska jobba åtta timmar om dagen. Minst på plats mellan nio och tre.

Löneförmåner: Vi får bidrag till att träna, det finns ett aktiespararprogram och vi erbjuds en förmånlig sjukförsäkring.

Möjlighet att jobba utomlands: Ja absolut. Här finns väldigt stora möjligheter att både resa och att jobba längre perioder utomlands inom ABB. Det finns ett brett spektra av potentiella länder att jobba i. Allt från Dominikanska Republiken till Förenade Arabemiraten.

Tråkigast: Just nu, möjligtvis att vi är lite kort om folk och att man inte alltid hinner med allt som man önskar att man skulle hinna med.

Mest nytta av från utbildningen: Förmågan att lära fort och snappa upp saker, och att lära sig att sålla information och välja ut de viktigaste bitarna.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Håll alla dörrar öppna, avfärda inget jobb innan du får chans att prova på det. Har du möjlighet att hoppa på ett traineeprogram så gör det.

Karriärmöjligheter: Ja både på bredden och på höjden. Vill jag sträva uppåt så är ett naturligt steg projektledare eller tekniskprojektledare och vill man ännu högre är chef nästa steg, eller vidare till försäljning om man lockas av det. En annan möjlighet är att fördjupa sig och bli expert inom ett specifikt område.

Kontakt med andra eller självständigt? Väldigt mycket kontakt med andra. Väldigt lite tid ensam vid min dator. Jag fick snabbt reda på, när jag började här, att mitt viktigaste redskap i jobbet skulle bli min telefonbok och det stämmer verkligen. Vårt system är så komplext att ingen kan allt.

Varför är det viktigt det du gör? Vårt system finns med som en del i att bygga upp infrastruktur. Både här hemma och i sida-finansierade projekt i utvecklingsländer. Det är jag stolt över.

En vanlig dag
7.30 Kommer till jobbet och tar en kopp kaffe samtidigt som jag kollar mejlboxen. Just nu jobbar jag mycket med ett projekt i Australien och eftersom vi har motsatta dygnsrytmer så blir det mycket mejlkorrespondens. Ett tio tal mejl väntar just idag. Jag sätter igång direkt och svarar på de jag kan. Några frågor tar lite längre tid och jag tar en diskussion med min tekniska projektledare om några bitar.

11.00 Tidig lunch på restaurang Mälaren tillsammans med ett gäng från avdelningen. Skönt med en kort promenad, få lite frisk luft och komma bort från datorbruset.

12.00 Tar en sväng ut i provrummet och sätter mig och jobbar med systemet vi har där ute. Jag har ett gäng tester att genomföra på uppdrag från vår tekniska projektledare och det tar mig hela eftermiddagen.

14.00 Paus för fika. Rätt många sluter upp idag och som vanligt sitter alla vid samma bord. Precis som vanligt.

14.15 Tillbaka till provrummet.

15.00 Möte med projektgruppen. Sitter i ett litet konferensrum och vi diskuterar hur vi ska lägga upp jobbet för två personer från ABB Australien som kommer hit för att jobba i två månader. Det känns kul att de kommer och jag hoppas att jobbet ska komma igång ordentligt.

16.00 Tillbaka till provrummet.

18.00 Stänger av och låser in datorn. Tar träningsväskan och trillar in på gymmet.

Mer om Karolina

Ålder: 26 år

Familj: Mamma, pappa, lillebror och storasyster nere i Skåne. + Extra familjer.

Fritid: Jag tränar så mycket som möjligt och som tur är ligger gymmet precis vid jobbet.

Musik: Jag lyssnar mycket på svensk musik, så som Lars Winnerbäck.

Fråga Karolina

Fråga du också >

Mjukvaru- eller systemutvecklare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Applikationsutvecklare
- Databasdesigner
- Databasutvecklare
- Programutvecklare
- Systemkonstruktör
- Webbutvecklare
- Integrationsutvecklare
- Gränssnitts-, GUI-utvecklare
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Business CIO
Utvecklare
Integrationsarkitekt
Lösningsarkitekt
Webbutvecklare
Instruktör
Affärskonsult
Leveransansvarig inom processutveckling
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >