KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Erik Swan, Lösningsarkitekt iStone Cross Commerce

»Mest nytta av från utbildningen har jag nog av att jag faktiskt lärde mig att lära mig saker.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag får jobba mycket med människor.

2. Jag kan påverka saker.

3. Med hjälp av ny teknik kan jag hjälpa människor och företag att jobba bättre, kommunicera bättre, och göra bättre affärer.

Om jobbet

Utbildning: Jag har pluggat i Jönköping på internationella handelshögskolan. Data-ekonomiskt program. Examen? Nej, jag han faktiskt inte med det. Jag startade företag istället och jobbade med det parallellt med studierna.

Yrkeserfarenhet: Jag och några kompisar i klassen startade ett företag 2001 när vi pluggade och det gick snabbt från att vara en fritidssyssla till heltidssysselsättning. 2005 blev vi uppköpta av Litium och jag har jobbat här sedan dess.

Arbetsuppgifter: Som lösningsarkitekt finns jag med under alla faser i projektet. Allt från de tidiga faserna med kravspecifikation, koncept och lösning till genomförandet med test och införande. Efter projektet har levererats finns jag med för att optimera så att kunden uppnår de mål som de satt upp med projektet. Mitt jobb handlar mycket om att översätta kundens verksamhetsmål till lösningar inom webb och e-handel samt att jag arbetar med att ge kunden råd och förslag på hur de kan använda och vidareutveckla sin lösning på bästa sätt.

Vilka jobbar du med?: Jag jobbar ju som sagt i projekt och där i finns det med en mängd olika personer. Säljare eller kundansvarig, projektledare, webbutvecklare och systemutvecklare och systemarkitekt. Eftersom jag dessutom jobbar nära mina kunder får jag stor inblick i många olika sorters verksamheter. Allt från politiska partier, medlemsorganisationer och stora industriföretag till upplevelseindustrin. Just nu jobbar jag mycket tillsammans med Casino Cosmopol, SL och Gudrun Sjödén.

Arbetstid: 8-17 men det är väldigt fritt hur, när och var man vill jobba. Det som styr är egentligen främst hur kunden man jobbar tillsammans med vill ha det.

Löneförmåner: Det finns lite olika varianter kring det. Dels finns det ett bonussystem som göra att om det går bra för Litium får alla del av det. Vi har tillgång till egen dator och mobil och så har vi sjukvårdsförsäkring med mera.

Möjlighet att jobba utomlands: Jag det finns det. Både genom att få uppdrag utomlands för Litium och genom att få följa med en kund som jobbar internationellt. Litium har också kontor i Shanghai och Lviv i Ukraina, vi arbetar mycket tillsammans och ibland jobbar man på plats.

Tråkigast: Som konsult blir man anlitad för att leverera ett visst projekt men man får sällan vara med hela vägen. Det skulle vara roligt att någon gång kunna dra något hela vägen och göra det så bra som möjligt utan att tänka på vad jag kostar som konsult.

Mest nytta av från utbildningen: Att jag lärde mig att lära mig saker. Att snabbt sätta mig in i ett ämne och lära mig grunderna. Och att jag lärde mig skriva rapporter och likande. Hur man bra strukturerar en text och presenterar material. Sen förstås att det ingick grundläggande systemkunskap och programmering. Det ger idag en extra förståelse för hela bilden.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Var intresserad och våga påverka. Lyssna mycket och våga vara lyhörd för kundens önskemål för att kunna föreslå rätt lösning.

Karriärmöjligheter: Vi har många olika kontor i Sverige och det ger en möjlighet att kunna flytta och göra samma saker på fler ställen. Man kan förstås alltid börja jobba hos en kund och det finns även möjligheter att få fler ansvarsområden eller fördjupa sin specialistkunskap och blir expert inom sitt område. Det finns definitivt flera vägar att gå och i och med att Litium har växt mycket de senaste åren så finns det stora möjligheter i företaget.

Kontakt med andra eller självständigt? Jag jobbar mycket i grupp. Både här på Litium och ute hos kunden. Men när jag jobbar med en spec, alltså med att omsätta kundens krav i vad vi faktiskt ska leverera, vill jag gärna vara så ensam som det går.

Varför är det viktigt det du gör? Jag hjälper kunden att få ut maximal nytta av sin webbsatsning på lång och kort sikt. Jag tror att kunden blir mer nöjd och får ut mer av sin investering i de projekt där jag deltar.

En vanlig dag
7.10 Vaknar hemma i Huskvarna.
7.48 Tar tåget in till kontoret i Jönköping.
8.00 Börjar planera veckans aktiviteter och förbereder genom att ringa några samtal och skicka ett par mail.
9.00 Frukost och kontorsmöte med kollegorna.
10.00 Arbetar med förslag på nytt förbättrat flöde för hantering av gåvor och betalningar via webben åt en välgörenhetsorganisation som är vår kund. Jag ritar upp det tänkta flödet i programmet Microsoft Visio sedan ritar jag upp ett förslag på själva gränssnittet som en prototyp i programmet Axure. Genom prototypen kan kunden se hur vi tänker oss den nya lösningen och också klicka runt i den innan den är programmerad och byggd på riktigt.
12.00 Snabb lunch på kontoret, smaskig låda från helgen.
12.30 Förbereder en workshop med en ny kund.
13.05 Representanterna från kunden (en större e-handlare) anländer till kontoret vi ska ha en Workshop för att utreda hur de ska sälja mer via sin e-handel. Vi tittar på hur flödet i kassan kan optimeras, hur slutkunden kan få mer relevanta erbjudanden som gör att de vill köpa mer samt hur sökfunktionen kan förbättras. Förhoppningsvis leder förslagen fram till att vi kan utveckla och leverera dem till kunden som därmed också får en ökad försäljning.
16.00 Stänger ner datorn och springer till tåget, hem och hämtar på dagis.
20.30 Slår på datorn och läser ett par bloggar och skickar några mail.

Mer om Erik

Ålder: 34 år

Familj: Sambo med Emma och en son som just fyllt 2 år.

Fritid: Jag gillar att umgås med min familj så mycket som möjligt. Det är kul att se min sons utveckling och få följa den. På vår och sommar får man ta hand om hus och trädgård.

Musik: Väldigt olika! Jag gillar all musik som är bra :-). Jag brukar använda musik till olika syften, för att bli fokuserad och effektiv på jobbet eller för att bli avslappnad och må bra hemma. Då blir det olika genrer och musikstilar.

Fråga Erik

Fråga du också >

Användbarhetsexpert

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Användbarhetsdesigner
- Interaktionsdesigner
- Interaktionsarkitekt
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Webbutvecklare
Lösningsarkitekt
Leveransansvarig inom processutveckling
Datadesigner
Projektledare
Affärskonsult
Integrationsarkitekt
Project Manager, trainee
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >