KONTAKT
WEBBKARTA
VISA
Sök yrke
Jämför yrken
Vanliga yrkesroller
Förebilder
Karriärkartor

Sabina Ahsin, Chef Application Management TDC

»Jag tycker att utbildningen förberedde mig på ett väldigt bra sätt för att jobba i gränssnittet mellan tekniker och användare. Man blir faktiskt mer av en generalist än en specialist.«

Gillar mitt jobb för att:

1. Jag gillar att jobba på avdelningen som är gränssnittet mellan utvecklare och användare. Det ställer krav på att man måste kommunicera med båda lägren.

2. Det är ett väldigt socialt jobb och jag får träffa mycket folk. Jag har kontakt med många olika personer i olika yrkesroller och jobbar också till stor del nordiskt. Det är både kul och utmanande.

3. Det är så varierande. Det är en stor bredd på mina arbetsuppgifter och ingen dag är den andra lik.

Om jobbet

Utbildning: Civilingenjör i medieteknik från KTH

Yrkeserfarenhet: Jag har jobbat på TDC sedan juni 2006 då jag tog examen, började som leveranskoordinator och blev rekryterad internt till IT i april 2007 och jobbade som applikationsansvarig och teamledare. Sedan februari 2011 är jag chef för systemstödsförvaltningen.

Arbetsuppgifter: I min roll som chef ingår naturligtvis personalfrågor, budgetuppföljning osv. Jag har även kontakt med våra leverantörer av applikationer och konsulter. Min chefsroll är ganska operativ så jag hjälper även till med vissa supportärenden som behöver extra uppmärksamhet, samt hjälper till att få processer på plats för hantering av förändringar i systemen och support.

Vilka jobbar du med?: Jag jobbar med leverantörer, applikationsansvariga och med beställare ute i organisationen. Med båda sidorna av IT med andra ord. Både med de som skapar /förvaltar systemen och med de som faktiskt använder dem.

Arbetstid: Vi har flextid. Det innebär att man kan välja om man vill jobba traditionellt 08.00 till 17.00 eller komma in tidigare eller senare. Huvudsaken är att man kommer upp i sina åtta timmar om dagen. Jag brukar komma in vid åtta vanligtvis.

Löneförmåner: Vi har friskvårdsbidrag som jag brukar köpa gymkort för. Sen har jag sex veckors semester istället för betald övertid. En annan förmån är att vi har möjlighet att jobba hemifrån. Det funkar bra då mycket av det dagliga sker via mejl och telefon.

Möjlighet att jobba utomlands: IT på vårt företag är faktiskt centraliserat i Sverige så det är här möjligheterna finns. Men vi reser en hel del till de nordiska länderna, Norge, Finland och Danmark.

Tråkigast: Det jag känner minst för är de ekonomiska delarna, eftersom jag har en teknisk bakgrund och har bättre kompetens inom det området.

Mest nytta av från utbildningen: Det är spännande eftersom IT inte bara är en supportorganisation till verksamheten, utan också kan öka affärsnyttan genom att utveckla smarta tekniska lösningar. IT kan på så sätt minska kostnaderna och blir till en konkurrensfördel.

Råd till någon som vill ha ditt yrke? Läs en bra utbildning. Jag tror att det är viktigt att ha den tekniska kompetensen med sig för att ha förståelse för tekniken och kunna lösa problem på ett strukturerat sätt. Även om man inte nödvändigtvis skall jobba med att programmera själv.

Karriärmöjligheter: Rollen som chef är bred och det finns egentligen inga begränsningar för åt vilket håll man kan utvecklas, uppåt eller i sidled. Dock skulle jag säga att erfarenhet av den verksamheten man leder är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb som chef.

Kontakt med andra eller självständigt? Inom gruppen, ”Application management” som jag tillhör, jobbar vi väldigt självständigt. Alla applikationsansvariga sköter sina egna system och är expert inom respektive applikationsområde. Dock är vår avdelning gränssnittet mellan verksamheten och IT vilket naturligtvis innebär kontakt med verksamhetspersoner och en dialog med de andra avdelningarna på IT, t ex utvecklingsavdelningen.

Varför är det viktigt det du gör? Det är spännande eftersom IT inte bara är en supportorganisation till verksamheten, utan också kan öka affärsnyttan genom att utveckla smarta tekniska lösningar. IT kan på så sätt minska kostnaderna och blir till en konkurrensfördel.

En vanlig dag
8.00 Kommer till jobbet och parkerar som vanligt utanför kontoret. Startar upp datorn, hämtar kaffe och kollar mejlen. Gör min dagliga en att-göra-lista med grejer som jag bör hinna med under dagen. Inser direkt att den är på tok för lång. Rensar flitigt i mailen och svarar på de mail där man väntar på input från mig.
09.00 Veckomöte gällande pågående projekt på IT. Vi går igenom status för alla projekten för att se om det är några förseningar eller problem som har kommit upp.
11.00 Styrgruppsmöte för ett pågående nordiskt projekt i syfte att föra in ett nytt Billingsystem. Projektledaren berättar om status för projektet och om vissa beslutspunkter som vi måste ta ställning till. Kort och effektivt möte.
12.00 Lunch! Jag har med mig matlåda idag igen och sitter tillsammans med kollegorna i applikationsgänget.
13.00 Fortsätter att beta av den ständigt växande högen av mail. Diverse mail från leverantörer, frågor från verksamheten, information om pågående supportärenden etc.
14.00 Avstämningsmöte med en applikationsansvarig som tillhör min avdelning. Vi går igenom pågående uppgifter och jag får några action points att kolla upp.
15.00 Möte med en chef ute i verksamheten som vill diskutera vårt fortsatta samarbete. Bra möte och vi verkar vara överens om hur vi ska arbeta tillsammans på ett strukturerat sätt och vilka områden vi kan bättra oss på.
17.00 Stämmer av mot min att-göra-lista från morgonen. Det går så där. Jag har som vanligt varit överdrivet optimistisk och har långt ifrån hunnit med allt jag skrev upp, men det förs helt enkelt bara över till morgondagens lista.

Mer om Sabina

Ålder: 29 år

Familj: Sambo

Fritid: Jag har häst och det tar ju naturligtvis en hel del tid. Sen spelar jag innebandy en gång i veckan och tränar på gym.

Musik: Väldigt blandat faktiskt. Det blir mest rock och ibland lite house som omväxling.

Fråga Sabina

Fråga du också >

Systemförvaltare

Läs mer om yrkesrollen >

Exempel på fler yrken

- Systemansvarig
- Systemchef
- Systemadministratör
Jämför yrken »
Till utbildningar »
Tipsa en kompis »
Så valde vi:
Integrationsarkitekt
Business CIO
IT Delivery Manager
Leveransansvarig inom processutveckling
Utvecklare
Services Engineer
Testare
Affärskonsult
Vad väljer du?
Copyright 2009 IT&Telekomföretagen inom Almega
Mer om VäljIT >